PAS (ER)OP!

Dit had zomaar een poging tot QR-fraude kunnen zijn. Hoe alert ben jij op QR fraude? QR codes komen als paddenstoelen uit de grond. Je ziet ze tegenwoordig overal. Bij een restaurant om je bestelling door te geven, bij de laadpaal voor je elektrische auto, voor wifi-instellingen maar ze worden vaak ook gebruikt bij uitnodigingen. En in ons boek! 

QR code staat voor Quick Response code. Oftewel snelle respons. Het gebruik van QR codes lijkt in eerste instantie erg handig. We scannen met onze telefoon een code die ons rechtstreeks naar een website of app brengt. Een soort van snelkoppeling. We hoeven zelf geen hele websites handmatig over te nemen. Best prettig. Maar er ligt gevaar op de loer… 

Het scannen van een QR code is op zichzelf niet meteen gevaarlijk. Vaak zie je bij het scannen in je beeldscherm waar de QR code je naartoe wil leiden. Net als bij phishing is de intentie om met een link naar een website persoonlijke gegevens afhandig te maken. Het daadwerkelijk klikken op de link van een website die in je beeldscherm verschijnt kan daarmee wél tot gevaar leiden.

QR code fraude is een steeds meer voorkomende vorm van fraude die wordt toegepast. Hoewel er tot nog toe weinig succesvolle pogingen bekend zijnn, groeit het risico door het toenemende gebruik van QR codes. Dat heb je zojuist ervaren… Juist omdat er nog weinig bekendheid over is over deze vorm van scamming ligt gevaar op de loer. Dit vraagt alertheid voor potentiële gevaren. Bewustwording is en blijft belangrijk! 

Klik op de button om naar het echte bonusmateriaal te gaan

CONTACTGEGEVENS

Ontwerp: iNEED!T